fbpx ...
📆 Nové termíny dny otevřených dveří na naších stavbách! ➡️
📆 Nové termíny dny otevřených dveří na naších stavbách! ⬇️
Prodej Ekopanelů (Po–Pá, 7-14h)
Technická podpora (Po–Pá, 7–14:30)
Česká energetika

Česká energetika

Pokud se rozhodujeme z jakého materiálu budeme stavět, většinou volíme mezi cihlou, pórobetonem, tvárnicí nebo panelem. Tyto materiály jsou nejvíce rozšířené a používané. Nová doba si ale žádá nové technologie a materiály. Za zcela nový a v praxi využitelný můžeme považovat Ekopanel. Není z hlíny ani betonu, je ze slámy! Pokud se usmíváte a lámete nad výrobkem ze slámy hůl, počkejte se svým rozsudkem a přečtěte si tento článek. Možná se nakonec i vy zařadíte mezi spokojené uživatele tohoto ekologického stavebního prvku.

Panely z přírodních materiálů se začaly vyrábět a používat již před padesáti lety ve Velké Británii. Válkou zničená země trpěla značným nedostatkem stavebních materiálů, proto se hledal nový a levný zdroj, který by byl k dispozici v dostatečném množství. Volba padla na biomasu, přesněji slámu, která díky svým vlastnostem umožňuje výrobu odolného a trvanlivého stavebního prvku, jakým je ekopanel.
Jediným výrobcem ekopanelů v ČR a v celé Evropě je společnost EKOPANELY CZ s.r.o. se sídlem v Jedousově u Přelouče. Původním záměrem majitelů byla instalace britské technologie, nakonec však společnost vyvinula a uvedla do provozu vlastní výrobní linku, a to s třetinovým nákladem než za cenu původního zahraničního zařízení. I tato skutečnost se odráží v příznivé ceně ekopanelů na českém trhu. Nové přírodní materiály si již získaly své místo v českém stavebnictví, jmenujme např. izolaci Canabest apod.

Co je ekopanel?
Lisováním za vysoké teploty a tlaku bez použití dalších přísad (např. pojiv) se obilná sláma spojuje v kompaktní výrobek – ekopanel. Slaměné jádro se pak následně polepí recyklovaným papírem. Vytlačovaný nekonečný pás se pak formátuje okružní pilou na požadovanou délku, kterou lze měnit od 1,2 do 3,2 metru. Zákazník si může vybrat ze dvou šíří: 1200 a 800 mm. Tloušťka je zatím pouze jedna – 58 mm. Všechny materiály použité ve výrobě jsou ekologicky zcela čisté a navíc, mají původ v obnovitelných přírodních zdrojích. Do slaměného jádra se přidává směs odpuzující hlodavce.

Vlastnosti ekopanelů
Běžné rozměry výrobku jsou např. 2500x1200x58 milimetrů nebo 2000x800x58 milimetrů, jak bylo výše uvedeno, délku lze zakázkově měnit od 1,2 do 3,2 metru. Hmotnost ekopanelu (2500×1200 mm) je kolem 70 kg, což odpovídá cca 22 kg/m2. Měrná hustota ekopanelu je 379 kg/m3, je podobná měkkému dřevu. Navzdory pochybnostem a nedůvěře veřejnosti zkoušky prokázaly, že ekopanel je těžce hořlavý (třída C1). Výrobek totiž neobsahuje dostatek kyslíku na to, aby podporoval hoření. Od ostatních stavebních materiálů se odlišuje také tím, že neobsahuje žádná pojiva, alkoholy, terpentýny a jiné chemikálie uvolňující hořlavé výpary.

Konkurenceschopnost
Při srovnání celkových nákladů vychází konstrukce z ekopanelů levněji než sádrokartonové, dřevotřískové, překližkové či dřevovláknité desky. Při porovnání ceny se často zapomíná připočítat cena dodatečné izolace, montážních rámů (ekopanel je samonosný), spojovacího materiálu i vyšší pracnost. V současné době se ekopanel stále více uplatňují jako plášť dřevěných skeletových konstrukcí. Metr čtvereční zdi (vnitřní malba, ekopanel, izolace, ekopanel, standardní omítka + potřebný spojovací materiál) vychází kolem 1000 Kč, náklady na jeden ekopanel činí 180/m2.

Kde všude je možné ekopanel použít
realizace montovaných dřevostaveb – použití pro opláštění dřevěné kostry
příčky a půdní vestavby – ekopanely mohou nahradit klasické pevné příčky z cihlel apod.
podhledy, pochůzné střechy, obložení stěn
ztracené bednění a další
Montáž ekopanelů
Předností ekopanelů díky jejich robustnosti a pevnosti je snadná instalace bez různých podpůrných konstrukcí a izolací. Na materiál lze aplikovat štuk, dlažbu, tapety a různé nátěry. S ekopanely pracujeme podobně jako se dřevem, mohou být bez problémů vrtány, formátovány na požadované rozměry (řezné hrany nutno opatřit polepem) a spojovány vruty nebo hřebíky. Jak bude dále ukázáno, manipulace a instalace je bezpečná a rychlá, zvládnete jí i svépomocí.

K montáži a úpravě ekopanelů potřebujeme:
přímočaré a okružní pily pro formátování, vrtačku, šroubovák
montážní prvky – univerzální kotvicí spona, podložka pro ekopanel, spojovací materiál – podle potřeby doporučený kotevní systém (350 až 500 N)
PUR pěnu
odzkoušené stěrkové a spárovací hmoty pro konečnou úpravu
Důkladné rozměření je nezbytným předpokladem úspěšné instalace. Ekopanel podkládáme dodávaným plastovým profilem o šíři 6 a výšce 3 cm, který pevně upevníme pomocí vrutů a hmoždinek k podlaze. Nelze opomenout nutnou dilatační spáru u stropu, která by měla být min. 10 mm, maximálně však 15 mm.
Ekopanel nejdříve pomocí pil naformátujeme na požadované rozměry a tvar. Všechny řezy je pak nutné polepit dodávanou lepící páskou.
Pro připojení ekodesek ke stavební konstrukci a vzájemné spojování ekopanelů používáme univerzální sponu a vruty 4×50 mm. Vzdálenost mezi sponami je doporučena zhruba 50 cm, první spona od kraje zhruba 20 cm. Na styčné plochy ekopanelů nanášíme PUR pěnu.

Stavby s dřevěným skeletem
Výstavba dřevěných skeletových konstrukcí přinesla pro ekopanely další uplatnění. Na území ČR dnes již najdeme několik staveb, kde jsou ekopanely převládajícím stavebním materiálem nahrazujícím cihly a sádrokarton. Ekodesky se uplatňují při konstrukci stěn, podhledů, podlah, příček a v podkrovní vestavbě.
Konstrukce vzorového domku probíhala zhruba následovně. Na připravenou základovou desku byla natavena hydroizolace a osazena nosná dřevěná konstrukce (skelet) stěn a střechy. Ta pak byla opláštěna ekopanely. Celková tloušťka obvodové zdi činila 24 cm, mezera mezi venkovním a vnitřním ekopanelem je vyplněna vhodnou skelnou nebo minerální izolací o tloušťce 12 cm. Takto jednoduše zvyšujeme tepelný odpor stěn bez nutnosti dodatečných konstrukcí (kontaktní izolace, fasádní konstrukce). Vnitřní konstrukce jako příčky, šikmé podhledy v podkroví jsou kompletně provedeny z ekopanelů a opatřeny malbou podle požadavků zákazníka. Rozvod elektřiny po domě (kabeláž, rozvodné krabice, vypínače, zásuvky) je zapuštěn do ekopanelů. Na rozdíl od pracného zasekávání do cihelných zdí jsou potřebné drážky a otvory rychle zhotoveny pomocí ručního nářadí (mafl, drážkovací frézy, vrtačky).

Pro koho je ekopanel určen?
Snad pro každého. Jednoduchá a rychlá montáž, která nevyžaduje drahé nebo obtížně dostupné nástroje, minimum potřebných spojovacích prvků, příznivá cena a široké možnosti použití činí z ekopanelů materiál pro stavbu zahradních domků svépomocí až po realizaci rozsáhlých objektů prováděných profesionální firmou.

Často kladené otázky (FAQ)
Uvádíte, že jádro ekopanelu není propojeno lepením jako třeba dřevotřískové desky, ale pouze vysokotlace lisováno. Jak je tedy zajištěna pevnost?

To je dáno již samotným principem výroby. Celá výroba ekopanelu probíhá na jedné lince v jeden reálný čas, neexistují výrobní přestávky, výroba polotovarů, meziskladování a ostatní okolnosti, které by mohli ovlinit kvalitu výrobku (např. navlhnutí či zaprášení v meziskladu polotovarů). Slaměný balík od zemědělce je nejprve zkontrolován vlhkoměrem, balíky s nižší a vyšší vlhkostí než povolené rozmezí (podle anglické normy pro výrobu panelů) jsou vyřazeny. Slaměný balík se rozdruží a na vytřásadlech je sláma zbavena cizích příměsí, kamínků a drobných frakcí, tj. všeho, co by mohlo ohrozit kompaktnost a pevnost ekopanelu. Vytřesená sláma je vysokotlace lisována, z lisu vystupuje nekonečný pás jádra ekopanelu. Výroba je ukončena polepením a formátováním panelu.
Vyrábíme-li podobné produkty jako třeba dřevotřískové desky, je třeba vědět, že jsou vyráběny právě z třísek, suroviny, kterou je potřeba k zachování kompaktnosti a pevnosti spojit lepidlem. Jak však bylo uvedeno výše, tyto frakce o minimálních rozměrech jsou z výroby vylučovány.

A co požární odolnost?

Kde je málo vzduchu, tam to málo hoří. To platí i v případě ekopanelů. Navíc, neobsahují pojiva a látky uvolňující hořlavé výpary.

Nejsou ekopanely nevyzkoušený systém?

Zdaleka ne, jak již bylo uvedeno, jejich výroba začala v Anglii již před 50 lety a má své normové standardy. Výroba ekopanelů v Čechách z nich vychází a plně jim odpovídá. Dokladem spolehlivosti produktu je i roční výroba 100 000 m2, prodávaná na českém a evropském trhu i realizované stavby z ekopanelů. Výrobek má certifkace a atesty od renomovaných českých i zahraničních zkušebních ústavů.

zdroj: www.ceskaenergetika.com

Novinky a články

Mohlo by vás ještě zajímat

Den otevřených dveří 6.3–7.3.2024 (Lány – Kladno)

Máte jedinečnou příležitost prohlédnout si rozestavěnou dřevostavbu, získat individuální poradenství od odborníků a seznámit se s celým...
15. 2. 2024

Den otevřených dveří 28.2–29.2.2024 (Mnichovice – Praha)

Máte jedinečnou příležitost prohlédnout si rozestavěnou dřevostavbu, získat individuální poradenství od odborníků a seznámit se s celým...
5. 2. 2024

Veletrh FOR WOOD 2024

Tak jako každý rok nás najdete na veletrhu FOR WOOD 2024. Ten se koná od 15. do...
31. 1. 2024

Nezávazná poptávka Ekopanelů

Máte zájem o Ekopanely? Rádi pro vás připravíme kalkulaci. Napište nám vaše požadavky nebo konkrétní množství Ekopanelů. 

Odesláním formuláře souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů.

Podívejte se na video a zjistěte vše důležité o Ekopanelu za 4 minuty.